Valo, hulluus ja vapaus
Valo, hulluus ja vapaus –elokuva kertoo ilmastokriisistä, maailmanlopusta, toivosta ja ihmisyydestä. Sinusta ja minusta.
Teos käsittelee ilmastoahdistusta henkilökohtaisella tasolla, muistojen ja tunteiden kautta, pelon ja toivon. Teoksen tavoitteena ei ole syyllistää tai saada kenenkään ilmastoahdistusta pahemmaksi vaan näyttää, että se vaikuttaa meihin kaikkiin ja taiteen keinoin voisimme käsitellä yhdessä tätä ahdistusta ja ilmastokriisiin liittyvää epätietoisuutta. Teos herättää ajatuksia ja antaa ehdotuksia siihen, että mitä tulevaisuudessa voisi tapahtua ja ennen kaikkea miltä ihmisyys näyttää.
Työryhmä: Emppu Jurvanen, Iida Ojala, Henrietta Korvenoja, Fiona Arminen
Kuvaus: Mikael Leppäniemi, Sonja Haavisto
Musiikki: Omri Cohen, VAISANEN, Emppu Jurvanen
Ohjaus: Sonja Haavisto
Anna-Liisa
“Sitä ei jätetä ylihuomiselle. Nyt se on tapahtuva.”
Anna-Liisa on Minna Canthin vahva tarina naisesta, jolle salaisuuden taakka käy lopulta liian raskaaksi kantaa.
Porin ylioppilasteatterin virallinen juhlavuosinäytelmä juhlistaa myös 175 vuotta Minna Canthin syntymästä.
Käsikirjoitus: Minna Canth
Ohjaus: Anne Rinnetmäki
Ensi-ilta lauantai 9.11. klo 19
Studio Hilkka, Valtakatu 22, sisäpiha.
Noitametsä
Porin Ylioppilasteatteri avaa 10-vuotisjuhlavuotensa dramatisoinnilla Runar Schildtin novellista ”Noitametsä”. Tämä suomenruotsalaisen kirjallisuuden unohdettu helmi nähdään Studio Hilkan näyttämöllä suomenkielisenä kantaesityksenä. Esityksen dramatisoinnista ja ohjauksesta vastaa porilainen teatteri-ilmaisun ohjaaja Kaarlo Kankaanpää.
”Noitametsä” on yksi Runar Schildtin (1888-1925) tuotannon avainteksteistä. Kirjailijan työn onnea, katkeruutta ja piinaa kuvaavan tarinan voi nähdä jopa Schildtin omakuvana, mikä tulkinta saa dramaattista vastakaikua siitä, että Schildt poistui maailmasta oman käden kautta vain 36-vuotiaana. Alun perin novelli ilmestyi ruotsiksi vuonna 1920 ja suomeksi Liisa Ryömän kääntämänä vuonna 1985.
Ylioppilasteatterin tulkinnassa novellia katsotaan nykyajasta käsin. Taiteilijaproblematiikan ohella esityksen keskiössä on rakastamisen ja rakkauden vastaanottamisen haastavuus koko ajan monimutkaisemmaksi muuttuvassa maailmassa ja jatkuvaan katsottavana olemiseen ja toisten katseluun perustuvassa kulttuurissa. Tyylilajiltaan esitys on aikuisten kuvaelma, fyysinen teatterileikki, jossa elämän tragiikkaa värittää myös absurdi huumori.
Ensi-ilta perjantaina 29.3.2019 klo 19
Esitykset Studio Hilkassa, Valtakatu 22, Pori.
Teksti: Runar Schildt, suomennos Liisa Ryömä
Dramatisointi & ohjaus: Kaarlo Kankaanpää
Esiintyjät: Eliina Hakala, Jenna Hietavirta, Tommi Katajisto, Juha Loukalahti, Janika Regelin
Ristiaaltoja — kuusi pienoisnäytelmää
Ristiaaltoja koostuu kuudesta pienoisnäytelmästä, joiden kirjoittajat, ohjaajat ja näyttelijät ovat Porin ylioppilasteatterin jäseniä.
”Ihmisenä oleminen ei ole helppoa.Ympärillämme oleva, välillä varsin monimutkainen maailma, aiheuttaa monenlaisia ristipaineita ja uhkia, joiden keskellä pieni ihminen tuntee usein olevansa yksin ja hukassa.
Samalla me unohdamme, että jokainen meistä muodostaa omilla asenteillaan sen ympäristön, jossa me kaikki joudumme elämään ja toimimaan. Näin me itse olemme toinen toisillemme se uhka, joka pelottaa ja ahdistaa.
Porin ylioppilasteatterilaisten kirjoittama, ohjaama ja esittämä kuuden pienoisnäytelmän kokonaisuus ”Ristiaaltoja” kutsuu yleisöään vuoropuheluun inhimillisen yhdessäolon puolesta, jossa ei tulisi olla minkäänlaista painostamista, pakottamista tai alistamista.
Maailma on meidän. Pitäkäämme siitä ja toisistamme hyvää huolta!”
– Ulla-Maija Aho-Harnett, vastaava ohjaaja
Ensi-ilta perjantaina 9.11.2018 klo 19
Esitykset Studio Hilkassa, Valtakatu 22, Pori.
Tekstit: työryhmä
Ohjaus: työryhmä
Vastaava ohjaaja: Ulla-Maija Aho-Harnett
Kosminen karuselli: Se pyörii sittenkin
Improvisaatioryhmä Kosminen karuselli palaa kahden vuoden tauon jälkeen pitkien improvisaationäytelmien pariin. Kesäteatteriesityksissä nähdyt lavasteet, rekvisiitat ja hassut hatut vaihtuvat nyt teatterisalin pimeyteen ja tyhjänä ammottavaan näyttämöön.
Yleisöltä pyytämistään lähtökohdista ryhmä rakentaa pitkän kokoillan näytelmän, joka voi olla mitä tahansa vakavasta draamasta nauruhermoja kutittelevaan komediaan tai villistä fantasiaseikkailusta tanssin ja laulun täyttämään musikaaliesitykseen – tai kaikkia näitä yhtä aikaa!
Ryhmä esiintyy Hilkka-näyttämöllä syys-lokakuun vaihteessa yhteensä seitsemän kertaa. Yhden muusikon, yhden valoteknikon ja neljän näyttelijän voimin Kosminen karuselli loihtii näyttämölle joka ilta uuden, ainutlaatuisen esityksen. Millaisen näytelmän sinä haluaisit nähdä? Siitä lähtee tarina.
Vähempi ei riittäisi, enempi olisi liikaa
Esitys on ehdotelma, miltä tuntuu olla elossa. Tämä esitys on liikettä, sanoja, rituaaleja, lauluja, hengästymistä, kosketusta, valoa ja pimeyttä. Seitsemän sykkivän ruumiin voimin lokikirjaamme ja tiivistämme, miksi tunnemme niin kovin kovin. Kun me täällä rannikolla, me elämme tavallaan ikuisesti.
”Sen voi tuntea lantionpohjassa, koiran suukossa, kun toiset lähtevät töihin ja toiset palaavat jatkoilta, kun nojautuu keskelle ja katsoo horisonttiin, kun sataa, kun laivoja saapuu, kun naapurilla on maailman kaunein kukka kaktuksessa tai kurkku kädessä, kun luopuu pala palalta kaikesta tärkeästä, kun tähtenä karaokebaarin lavalla puolen litran tuoppi kädessä laulamassa Tuula Amberlan Korppia, kun opettelee kaikki maailman meret, kun syö sipsejä samasta pussista, kun tanssin, kun olen lisko, kun olin lintu, kun laulan kesä syksyyn vaihtuu ja lehtien näen lentävän ja tunnen saman ikävän. Vähempi ei riittäisi, enempi olisi liikaa. ”
Maailmanensi-ilta 16.3.2018 Studio Hilkka
Teksti: Tiina Santavuo ja Työryhmä
Ohjaus: Tiina Santavuo
Työryhmä ja esiintyjät: Mimmi Virtanen, Linnea Kotiniemi, Teemu Virhiä, Jonna Shcönroos, Mirva Korvala , Jonna Mäki ja Julia Hannula
NOLO
NOLO on devising-teatterin keinoin tuotettu esitys kiusallisuudesta, vaikeudesta ja noloista tilanteista. Näytelmä pohjautuu näyttelijöiden omiin noloihin kokemuksiin, joita peilataan lähes jokaisen joskus tuntemiin häpeän ja kiusallisuuden tunteisiin.
Tiedätkö sen hetken kun joku istuu bussissa liian lähelle?
Onko sun kaverilla joskus jäänyt ruokaa hampaisiin, etkä kehtaa sanoa?
Muistatko sun ekan seksivalistushetken?
Mitä on kiusallisuus? Sitä kun muut tuijottaa vai sitä kun itselle nousee häpeä kasvoille?
Tässä näytelmässä käsitellään noloutta, universaalia häpeää siitä kun et osaa toimia kuten haluaisit.
Ensi-ilta 17.11.2017 Kulttuuritalo Annakatu 6
Käsikirjoitus: Työryhmä
Ohjaus: Iiro Nahkamäki
Näyttelijät: Kalle Anttila, Sonja Haavisto, Teemu Virhiä ja Johanna Mäkelä
Aava merenrantanäytelmä
Merenranta. Merenrantaryteikkö. Merenranta-asunto.
Ulpu yrittää luoda yhteyden äitiinsä Riuttaan, joka ei halua piristyä. Maisemainsinööri Kuutti on piirtänyt unelmiensa merenrannan, mutta kaikki ei menekään suunnitelmien mukaan. Ranta, Laine ja Kauko joutuvat häädetyksi asuinryteiköstään ja etsimään oman paikkansa uudelleen. Myrsky ystävineen on huolestunut meren saastumisesta. Kaikkea seuraa Aava, jolla on sanottavaa meille kaikille.
Aava – merenrantanäytelmä on esitys ihmisistä, jotka yrittävät löytää paikkansa elämässä. Se on myös esitys merestä ja sen vaikutuksista ihmiseen. Paikoin runollinenkin teksti pohtii valintojamme, elämän jatkuvuutta ja sitä, missä ja miten kohtaamme luonnon ja toisemme. Esitys vie katsojan läpi tunteiden kirjon toivottumuudesta aina hauskoihin ja absurdeihin tilanteisiin saakka.
Ensi-ilta 12.4. 2017 Studio Hilkka
Käsikirjoitus: Pipsa Lonka
Ohjaus: Karoliina Hursti
Hukkatila
Pienoisnäytelmä Hukkatila on moniääninen kertomus nuorten aikuisten vaikeuksista löytää paikkaansa suomalaisessa yhteiskunnassa, työelämässä ja ihmissuhteissa. Nuorten aikuisten lisäksi kuullaan myös vinkeän yrittäjäkaksikon Nuuskasen ja Piiskasen sekä iäkkäiden Marttojen mietteitä nykymaailman menosta. Hukkatila tapahtuu pääasiassa yhdessä kahvilassa, jossa nähdään sekä draamaa ja että satiirista komediaa.
Alun perin Hukkatila-produktio syntyi tarpeesta tarjota Porin Ylioppilasteatterin uusille jäsenille mielekästä toimintaa heti näiden tullessa mukaan syksyllä. Lavalla ja taustajoukoissa toimiikin pääosin teatteriin syksyllä 2016 mukaan tulleita jäseniä. Pienoisnäytelmän on kirjoittanut Jenna Hietavirta ja sen on ohjannut Liisa Remes, molemmat teatterin pitkäaikaisia jäseniä.
Ensi-ilta 9.12. 2016 Kulttuuritalo Annankatu 6
Käsikirjoitus: Jenna Hietavirta
Ohjaus: Liisa Remes
Haista #### rakkaani! – ja muita improvisoituja kesäteatterinäytelmiä!
JAN-HENRIK NÄKI UNEN. Unessa Kosminen karuselli teki improvisoitua kesäteatteria. Muut ryhmän jäsenet innostuivat J-H:n alitajunnan tuotoksesta ja päättivät tarttua hullun unen haasteeseen. Vaihtuvaa lavastusta, puvustusta ja tarpeistoa hyödyntäen Kosminen karuselli toi lavalle yksitoista improvisoitua kokoillan kesäteatterinäytelmää, jotka saavat inspiraationsa sekä yleisön antamista lähtökohdista että tunnetuista suomalaisista kesäteatterinäytelmistä.
Ensi-ilta 22.7.2016 Opiskelijatalo Saikun sisäpiha
Huorasatu
Mitä vapaus maksaa? Nuori nainen Milla ratkaisee talousvaikeutensa ryhtymällä myymään seksiä. Vaikka Millan ystävällä Mialla on omat epäilyksensä asiasta, Millan mielestä uusi työ vaikuttaa mahtavalta. Onhan itse rakkauden jumala Afroditekin menossa mukana!
Esityksessä käsiteltiin niin seksityötä kuin seksuaalista väkivaltaakin suorasanaisella, hauskalla ja ajatuksia herättävällä tavalla.
Ensi-ilta 12.2. Studio Hilkka
Ohjaus: Liisa Remes
Käsikirjoitus: Laura Gustafsson
Kosminen Karuselli – Uskalluksen pitkä oppimäärä
Improvisaatioryhmä Kosminen karuselli toi keväällä 2015 näyttämölle kymmenen ennennäkemätöntä improvisoitua näytelmää. Kosmisen karusellin jäsenet olivat improvisoidussa näytelmässä samanaikaisesti näyttelijöitä, käsikirjoittajia ja ohjaajia. Kaikki oli muusikon livenä säveltämää näytelmämusiikkia myöten esittämishetkessä luotua.
Minkä sinä haluaisit nähdä? Siitä lähtee tarina.
Ensi-ilta 24.4.2015 Kulttuuritalo Annankatu 6
Reality
Reality, eli esitys todellisuudesta. Nykyteatteriteos, jossa mikroskoopin alle asetetaan niin sosiaalinen media, reality-televisio kuin dokumentaarinen elokuva, eli modernit todellisuuden tutkimuksen työkalut. Mutta kestävätkö nämä instituutiot teatterin päivänvalossa? Reality on koomisella virityksellä höystetty etsintäretki ihmisen arkitodellisuuteen sekä siihen millaisena se meille esitetään.
Ensi-ilta 20.2.2015 Kulttuuritalo Annankatu 6 Kellari
Käsikirjoitus: työryhmä
Ohjaus: Jussi Lankoski
7 ENSI-ILTAA
Kesän ja syksyn 2014 aikana ryhmä Porin ylioppilasteatterin jäseniä käsikirjoitti, ohjasi ja näyttel seitsemän pienoisnäytelmää. Työryhmän apuna koko prosessin ajan toimi teatteri-ilmaisunohjaaja (AMK) Mia Jussinniemi. Hän opetti työryhmäläisille käsikirjoitusta ja näyttelijäntyötä sekä avustanut näytelmien ohjauksessa.
7 ohjaajaa, 7 käsikirjoittajaa, 7 pientä tarinaa
SAARA JA JEESUS
Ohjaus: Ama-Lia Bambi
Käsikirjoitus: Liisa Remes
KUKAAN EI VOI SITÄ KIELTÄÄ
Ohjaus: Liisa Remes
Käsikirjoitus: Mimmi Virtanen
SIRPALEIDEN PAINO
Ohjaus: Jenna Hietavirta
Käsikirjoitus: Karoliina Ailasmaa
KARU JA HAUSKA JUTTU
Ohjaus: Julia Hannula
Käsikirjoitus: Linnea Kotiniemi
NYT RIITTÄÄ!
Ohjaus: Tytti Wallenius
Käsikirjoitus: Timo Metsäjoki
ANONYYMI
Ohjaus: Karoliina Ailasmaa
Käsikirjoitus: Jenna Hietavirta
MIELELLÄÄN KOOMASSA
Ohjaus: Linnea Kotiniemi
Käsikirjoitus: Julia Hannula
Ensi-ilta 18.10.2014 Satakunnankatu 23 B, Asema-Aukio
Herra Biedermann ja Tuhopolttajat
Herra Biedermann ja Tuhopolttajat on Max Frischin kirjoittama, Suomessa harvoin esitetty mustan huumorin klassikko. Teos kytkeytyy nykyihmisen vieraantuneisuuteen, hänen sisällään vallitsevaan henkiseen ja spirituaaliseen tyhjyyden tunteeseen, jota helposti lähdetään täyttämään varomattomasti ja nautinnonhakuisesti. Katsoja saapuu paikkaan, joka on kenties olemassa vain hänen unissaan. On hämärää, pihalla on juhlavalaistus. Vanha kello tikittää, talo huokailee ja täyttyy oudoista vieraista ja inhimillisten reaktioiden koko kirjosta. Hiljaisuus, kuiskaukset, leppoisa joutenolo, porvarillinen tylsistyminen; mikä tahansa saattaa olla polttoainetta vaarallisille ajatuksille, jotka johtavat peruuttamattomiin tekoihin…
Käsikirjoitus: Max Frisch
Ohjaus: Peter-Sebastian Lehtonen
Ensi-ilta 8.4. Antinkatu 10
Naisten sauna
Viisi naista on viettämässä saunailtaa. Illan ohjelmanumeroksi on tilattu miesstrippari. Mitä kaikkea voikaan tapahtua? Naisten sauna on hauska, rehevä, suorapuheinen ja rehellinen komedia. Näytelmässä katsojalle tarjotaan ihmiskohtaloita, tarinoita ja mielipiteitä naisen asemasta miehisessä maailmassa. Vaan onko kaikki lopultakin niin naurettavan yksinkertaista?
Näytelmä tarjoaa viihdyttävää piristystä pimeneviin iltoihin – antaen katsojalle myös sopivasti ajattelemisen aihetta.
Ensi-iltansa 1.11.2013 Antinkatu 10
Käsikirjoitus: Ilkka Kylävaara
Ohjaus: Jan-Henrik Holmlund
Leipäjonoballadi
Leipäjonoballadi on hykertävän hyytävä kuvaus yhteiskunnan eriarvoisuudesta, sen saattamista seurauksista sekä tavallisten ihmisten elämästä. Porin ylioppilasteatteri tarttuu ajankohtaiseen tekstiin ja taipuu Paul Tapi Salosen ohjauksessa kertomaan köyhyydestä hävyttömän hauskasti, mutta koskettavasti.
Katsojat näkevät satiirisen kuvauksen suomalaisten köyhyydestä lavastettuna teatterin karuun ja kauniiseen miljööseen. Se, että on varaton, ei tarkoita sitä, että on välinpitämätön maailman tilasta.
Ensi-ilta 9.5. Kuppila, Puuvilla. Pohjoisranta 11, sisäpiha
Käsikirjoitus: Emilia Pöyhönen
Ohjaus: Paul Salonen
Vielä jotain sanottavaa
Tekisikö joku minusta onnellisemman? Miten joku voi aina hymyillä samalla tavalla valokuvissa? Voiko omatuntoaan päästä pakoon?
Viisi ihmistä pohtii elämänsä pieniä ja suuria kysymyksiä Porin ylioppilasteatterin tragikoomisessa näytelmässä Vielä jotain sanottavaa. Ihmiset ovat päätyneet samaan bussiin samalle matkalle. Näytelmän aikana katsoja pääsee näkemään kohtauksia heidän elämistään ja kuulemaan ajatuksia, joista yleensä vaietaan.
Porin ylioppilasteatteri vie toimintansa uudelle tasolle Vielä jotain sanottavaa –näytelmän myötä. Näytelmä on käsikirjoitettu ja ohjattu täysin teatterin omin voimin. Käsikirjoitus on Julia Hannulan, Antti-Jussi Marjamäen, Liisa Remeksen, Reetta Turtiaisen ja Nana Keräsen yhteistä käsialaa. Näytelmä on Antti-Jussi Marjamäen esikoisohjaus.
Ensi-ilta 16.11. Kulttuuritalo Annankatu 6
Annika
Annika on liettualainen nykydraama. Se johdattaa katsojan pakomatkalle unelmien ja todellisuuden rajamaille. Aviopari Annika ja Svante asuvat Ruotsin Malmössä. Heidän talonsa ikkunasta näkee Kööpenhaminaan. Toinen kaupunki välkkyy meren tuolla puolella houkuttelevana, vastustamattomana. Se herättää unelmat toisenlaisesta elämästä. Kaksi kaupunkia, kaksi elämää. Minkälaiseen todellisuuteen haaveet lopulta vievät?
”Koko ajan silmien edessä välkkyy tuo kevytkenkäinen kaupunki. Sen valot kiiltelee. Se kutsuu, miten sille voi olla vastaamatta? Miten voi olla vastaamatta huoralle, joka kutsuu matkalle uuteen nuoruuteen, joka tarjoaa mahdollisuutta uuteen elämään?”
Liettualaisen Marius Ivaškevičiuksen näytelmä Annika synnytti ohjaaja Taru Huokkolan mielessä kuvien kirjon. Esityksessä ammennetaan ilmaisukeinoja sekä teatterin että kuvataiteen puolelta. Näytöksissä on mukana myös kuvataiteilija Eya Kallio, Katto Kassinen sekä Pieni Merenneito.
Ensi-ilta 20.4.2012 Galleria Elise
Käsikirjoitus: Marius Ivaškevičiuks
Ohjaus: Taru Huokkola
Tabu
Tabu on dialogi moraalin ja piilotetun intohimon välillä. Se kertoo tarinan valon ja pimeyden kohtalokkaasta leikistä, jonka tapahtumien keskiössä on nuori ja kaunis Milka-tyttö. Jo varhain isättömäksi jääneenä Milka elää leskiäitinsä kanssa syrjäisellä maaseututilalla, jossa he keräävät elantonsa niukasta maasta. Täällä, kaukana pohjoisessa luonto ei jaa armoa heikoille eikä vahvoille. Kylmän ja kovan taivaan alla Milka etsii lohtua, turvaa ja rakkautta elämänsä lämmöksi.
Lämpöä Milkaa toivoo löytävänsä heinätöihin tulleesta Ojasesta, aikuisesta miehestä. Pian myös muut kylän miehet alkavat himoiten kilvoitella hänestä. Tässä kilvoittelussa hyveet väistyvät ja moraali lankeaa varjoon. Kuka lopulta ottaa synnin taakan kantaakseen? Alistuako tabujen edessä – vai noustako vastaan? Kysymyksiä, joihin Milka joutuu lopulta yksin vastaamaan.
”Jumala, anna minulle rakkaus, anna minulle se mitä minun sydämeni halaa. Anna minulle sieluni malja hedelmiä täyteen, anna minulle kukkia silmieni iloksi. Jumala Taivaassa, sinä voit sen tehdä… Jumala, ota pois nämä tuskan vedet, nämä kyyneleet pyyhi silmistäni, anna minulle rakkaus…”
Porin ylioppilasteatterin Tabu-näytelmä perustuu Timo K. Mukan samannimiseen pienoisromaaniin. Ohjauksesta ja dramatisoinnista vastaa Tapio Kankaanpää.
Ensi-ilta: 17.11.2011
OhjausTapio Kankaanpää
Dramatisointi: Tapio Kankaanpää, pohjautuu Timo K. Mukan pienoisromaaniin Tabu
Minä olen Adolf Eichmann
Donnerwetter! Näe Kolmas valtakunta, kuten et koskaan ennen! Mikä kollektiivinen hulluus johti Saksan sytyttämään Euroopan tuleen ja laittamaan kuusi miljoonaa juutalaista tuhkana tuuleen? Miksi paavi Pius XII ei reagoinut tähän apokalyptiset mitat saaneeseen massamurhaan? Miksi nationalismi on taas niin pop? Ja miksi ihmeessä Gestapo pukeutui nahkaan?
Näihin vaikeisiin kysymyksiin emme aio tarjota helppoja vastauksia. \”Minä olen Adolf Eichmann\” on draaman sävyttämä groteski kabaree, jossa käydään faktan ja fiktion sekainen eskapistinen vuoropuhelu menneisyyden ja nykyhetken välillä.
Kuka on syyllinen? Kuka uskoo olevansa syyllinen? Miten syyllisyys määritellään? Hyvät naiset ja herrat, kivi on teidän.
Ensi-ilta: 12. huhtikuuta 2011, Kulttuurikulma
Ohjaus: Paul Salonen
Käsikirjoitus: Jari Juutinen
Ansa
Daniel Lindberg on jäänyt yksin rantamajalle. Vaimo on lähtenyt riidan jälkeen ja viipynyt poissa jo kymmenen päivää. Tilanne saa outoja piirteitä, kun kylän kirkkoherran sijainen pastori Hellman saattelee katuvan vaimon takaisin. Herra Lindberg nimittäin väittää, että tämä nainen ei ole hänen vaimonsa. Tästä alkaa jännitystä, yllättäviä käänteitä ja pelottavia yksityiskohtia täynnä oleva näytelmä.
Näytelmä esitettiin yhteistyössä Pajurannan kesäteatterin kanssa elokuussa 2010
Ensi-ilta Pajurannan kesäteatteri
Käsikirjoitus Robert Thomas
Ohjaus Anne Mäkinen
Sexual perversity in Chicago
Sexual perversity in Chicago on Pulitzer-palkitun ja Oscar-ehdokkaanakin olleen David Mametin kirjoittama näytelmä nuorista aikuisista miehistä ja naisista. Se on kertomus kaipauksesta toisen ihmisen kosketukseen ja miesten ja naisten toisiaan kohtaan asettamien toiveiden kohtaamattomuudesta. Samalla se on kuvaus suojamuureista, joita rakennamme sisimpämme turvaksi – ja toisaalta siitä häikäilemättömyydestä, jolla sitä ollaan valmiita puolustamaan.
Sexual perversity in Chicagon dialogissa Quentin Tarantino kohtaa Jane Austenin. Jos kumpikaan edellä mainituista taiteen tekijöistä puhuttelee sinua, silloin älä missaa tätä!
Ensi-ilta 12.5.2010. Palmgren-konservatorion Valimo-sali
Käsikirjoitus: David Mametin
Ohjaus: Virpi Piippo
Hyppää pois…
Porin Ylioppilasteatterin ensimmäinen kokopitkä näytelmä. Nainen seisoo kerrostalon katon reunalla, hiljaa ja ylväänä. Tuuli horjuttaa naista korkokengissään, mutta hän ei vaikuta pelkäävän putoamista. Talvinen päivä on hämärtänyt maiseman, mutta kaupunki alla elää vielä omaa elämäänsä. Surrealistista tilannetta korostamaan katolle saapuu moitteettomasti puettu mies. Mies ja nainen alkavat keskustelun, jossa elettyä elämää kuvataan traagisin, mutta myös humoristisin tavoin. Tämä ilta tulisi muuttamaan heidän elämänsä lopullisesti.
Näytelmän käsikirjoituksesta vastaavat Heikki Räsänen ja Riikka Talvitie. Ohjaajana toimii porilaisen teatterimaailman konkari Anne Mäkinen. Musiikin näytelmään on säveltänyt Mika Merikaita. Näyttelijät ovat teatteritoimiensa ohella korkeakouluopiskelijoita SAMK:sta ja Porin yliopistokeskuksesta.
Ensi-ilta 15. 12.2009
Käsikirjoitus: Heikki Räsänen ja Riikka Talvitie
Ohjannut: Anne Mäkinen