Porin ylioppilasteatterin syksyn 2017 produktio NOLO – näytelmä kiusallisuudesta saa ensi-iltansa perjantaina 17.11. klo 19 Kulttuuritalo Annankatu 6:ssa.
Ensi-illan myötä PYT tekee uuden aluevaltauksen. NOLO on teatterin ensimmäinen devising-teatterin keinoin tuotettu esitys. NOLO tutkii kiusallisuutta, vaikeutta ja noloutta. Näytelmä pohjautuu näyttelijöiden omiin noloihin kokemuksiin, joita peilataan lähes jokaisen joskus tuntemiin häpeän ja kiusallisuuden tunteisiin.
– Tavoitteemme on kehittää teatteriamme ja jäsenistön osaamista, sen vuoksi haluamme kokeilla uusia tapoja tehdä teatteria. Devising-menetelmä oli hyvä vaihtoehto niin uusia kuin vanhojakin jäseniä ajatellen, Porin ylioppilasteatterin puheenjohtaja Karoliina Hursti sanoo.
Näytelmän neljästä näyttelijästä kaksi on mukana Porin ylioppilasteatterin produktiossa ensimmäistä kertaa. NOLOn ohjaa Iiro Nahkamäki Jyväskylän ylioppilasteatterista. Nahkamäki valikoitui ohjaajaksi keväällä järjestetyn avoimen ohjelmistohaun tuloksena.
– Teos on tekijöidensä näköinen. Tavoitteena on ollut luoda katsojalle mahdollisimman paljon paikkoja samaistua. Eniten haluan välittää ihmisille tunnetta, että kaikille tapahtuu yllättävästi ja yllättävän samoja asioita. Kukaan ei määritä sinua sen yhden tapauksen perusteella, Nahkamäki sanoo.
Devising-sana on lyhenne sanaparista devising theatre tai devised theatre. Suomeksi devisingista on käytetty termiä ryhmä- ja prosessikeskeinen teatteri. Devising on menetelmä, jossa luodaan esitys ryhmän omista lähtökohdista ja ideoista, erilaisia tarinan kehittelyn tapoja käyttäen. Käsikirjoitus syntyy yhteisessä harjoitusprosessissa, ja ryhmä omistaa esityksensä toisella tavoin kuin esitettäessä valmiiksi kirjoitettua näytelmää. Prosessin ohjaajaa voidaan ajatella eräänlaisena kätilönä tai suunnannäyttäjänä.
NOLOn harjoitusten etenemistä voi seurata Instagramista tunnisteella #nolonäytelmä
Katso näytelmän traileri: