Teatteri

Ylioppilasteatteria Porissa jo vuodesta 2008

Porin ylioppilasteatterin kantavana ajatuksena on tehdä taiteellisesti kunnianhimoista harrastajateatteria, jossa jäsenet saavat mahdollisuuden jatkuvasti kehittää itseään teatterintekijöinä ja yleisö mahdollisuuden nähdä ilmaisullisesti ja sisällöllisesti kiinnostavia esityksiä. Porin ylioppilasteatterin perusti joukko Porin Yliopistokeskuksen opiskelijoita vuonna 2008, jolloin toiminta alkoi kokoontumisilla ja pienimuotoisilla esityksillä. Porin ylioppilasteatteriyhdistys ry rekisteröitiin 10. helmikuuta 2009 ja ensimmäinen pitkä näytelmäproduktio sai ensi-iltansa saman vuoden lopulla. Vuonna 2012 teatteri hyväksyttiin Ylioppilasteatteriliitto SYTY ry:n koejäseneksi. Vuotta myöhemmin 2013 teatterista tuli liiton varsinainen jäsen.

Alkuvuosina teatterin jäsenmäärä oli noin 30 henkeä, mistä sen on vuosien saatossa kasvanut noin 50 henkilöön. Porin ylioppilasteatteri tarjoaa muualta tänne opiskelemaan tulleille luontevan mahdollisuuden aloittaa tai jatkaa teatteriharrastusta uudella paikkakunnalla. Jäsenistö on kuitenkin monipuolinen, eikä koostu pelkästään opiskelijoista.

Teatteri tuottaa yleensä vuosittain kaksi pitkää näytelmäproduktiota, minkä lisäksi usein toteutetaan pienoisnäytelmäproduktioita tai muita pienimuotoisempia esityksiä. Vuosien myötä esityksiä on käsikirjoittanut ja ohjannut yhä enemmän teatterin omat jäsenet. Teatterin tekemiseen liittyvää koulutustoimintaa järjestetään jäsenille joka vuosi useamman kurssin verran. Vuonna 2013 teatterissa perustetiin improvisaatioryhmä Kosminen karuselli, joka tuottaa itse esityksiä sekä tekee myös tilausesityksiä. Kosminen karuselli tekee niin pitkiä improvisoituja näytelmiä kuin lyhyemmistä tekniikoista koostuvia esiintymisiä.

Porin ylioppilasteatterilla ei ole tällä hetkellä omaa harjoitus- ja esitystilaa. Tämän takia teatteri on esittänyt näytelmiänsä useissa eri tiloissa Porin keskustassa ja sen tuntumassa. Tavoitteena on saada oma teatteritila. Teatteri on harjoitellut ja esiintynyt historiansa aikana muun muassa Kulttuuritalo Annankatu 6:ssa, keskustan liiketiloissa, taidegalleriassa ja Puuvillatehtaan entisissä tiloissa.

Vielä jotain sanottavaa, 2012.